22 mai 2006

Magaria maxi-taxi-urilor #2

Din Jurnalul National din 22 mai 2006, p.3, articolul "Justitia lupta cu <<jungla>>":

"CA-N CODRU. Ti se face parul maciuca atunci cind te uiti la probele strinse de procurori in dosarul Clanului Rosca. Ele arata ca membrii acestei grupari sint de departe printre cei mai violenti interlopi care au stapinit Bucurestiul. Dar probabil ca de la cancelaria primului-ministru, din fotoliul de expert, lucrurile se vad cu totul altfel, din moment ce ditamai functionareasa a putut sa se faca "sora" cu clanul. Nici partenera ei de la Primaria Capitalei nu s-a aratat mai sperioasa ori cu frica de Dumnezeu sau de lege. Ca si cind ar fi facut ceva perfect normal, cucoanele, functionare respectate, dar, se pare, nu si respectabile, au apelat la metode mafiote pentru a-si elimina un rival in afaceri."

Pe aceeasi pagina:

"HALAL!

Doua inalte functionare publice, una de la Primaria Capitalei, cealalta de pe linga Cancelaria primului-ministru, au fost arestate pentru ca si-au aranjat biznisu' personal cu ajutorul Clanului Rosca. Mai concret, ca sa puna mina pe linia de maxi-taxi 515, una dintre cele mai banoase din Bucuresti, Simona Ciulavu si, respectiv, Madalina Cucos au apelat la reteaua de crima organizata, dind bani buni pentru a-si speria concurenta cu amenintari si batai. Iti vine greu sa-ti imaginezi ca doua femei, functinare cu staif …"

"Anchetatorii au stabilit ca gruparea Rosca, urcata prea repede in <<ierarhia interlopa>>> (in locul organizatiei fratilor Camataru, care au fost inchisi, spune articolul - nota doru001), actiona cu o violenta iesita din comun, punindu-si in practica amenintarile verbale cu ajutorul iataganelor, sabiilor ninja si al pistoalelor."

Evident, Videanu si Tariceanu nu stiu nimic despre ce se intimpla in administratiile lor. Si nici Ceausescu nu stia. Eu suspectez ca mita se plateste din nivel ierarhic in nivel ierarhic, precum taxa de vasalitate in Evul Mediu, de la baron local la duce national. Altfel nu pot explica legile care vin de la virf si care cer indeplinirea unor conditii de functionare atit de absurde din partea firmelor mici si mijlocii, fara a oferi insa nici o posibilitate de lupta contra coruptiei. Asa cum spunea un jurnalist moderator al unei emisiuni TV, "eu nu inteleg de ce nu pune nimeni mina pe telefon sa reclame cei 5 euro care i se cer la iesirea din tara?". Eu inteleg: nu merge telefonul. Romanii inca mai cauta adevarul la Realitatea TV.

Exista insa o importanta deosebire intre Evul Mediu european si cel romanesc: in Evul Mediu european relatia baron - … - duce era morala, publica, pusa pe hirtie. Aceasta a permis ca, atunci cind tehnologia a evoluat, contractele de vasalitate sa poata fi puse in discutie si modificate dupa cum era cazul. Asa cum este evident pentru orice telespectator, aceasta e mult mai greu sa se intimple in Romania.

Si totusi, aveau legea … sa se coboare atit de jos? Oare garda financiara n-a mai amendat compania de maxi-taxi cu miliarde fiindca nu avea basca? Videanu nu le-a mai interzis sa circule prin centru (decit, eventual, cu roti patrate)? Oare aici am ajuns, aveau nevoie de mafioti tigani ca sa fure?!! Unde vom ajunge, tovarasi!?! Daca institutiile incep sa functioneze, oricit de prost, vom pierde lupta de clasa?!? Chiar si in Romania!!?

In orice societate, suspectez eu, oamenii foarte bogati si foarte saraci sint mai putin echilibrati decit cei din clasa de mijloc si coopereaza intr-un fel sau altul.

Mai ramine de aflat prin ce mijloace a reusit o firma de maxi-taxi banoasa sa convinga eventualii competitori sa nu deschida si ei o linie de maxi-taxi banoasa, in paralel, astfel incit sa putem sta si jos, ca burghejii din vest. Investitia e minima, se poate si leasing… Oare tot Videanu sa stie de ce nu exista competitie de maxi-taxi? Sau sa suspectam si noi?

Si nici Jurnalul National nu mi-ar publica aceste comentarii. Doar are si el convingerile lui, tovarasi.

Niciun comentariu: